Занимљиве чињенице из света образовања

4:14 AM Alex Writer 0 Comments

Летњи одмори у Кини трају само месец дана, а наставни план и програм из основних разреда врло је сложен и богат. Ученици устају у 5 сати ујутро и самостално уче до 8 сати, часови трају до 16 сати, а затим, до 21. године, додатна настава. Не може свака одрасла особа безболно одржати такав ритам.


РЕЛАКСЕД ТРЕНИНГ
Студентима грчких универзитета пружа се тако широк спектар погодности да многи од њих одлажу своје студије до 30 година. Они добијају потпуно бесплатно образовање, медицинску негу, храну, попусте на путовања и друге привилегије.

ПРОМЕНА ШКОЛЕ ЗА СТАНОВЕ ЗА ПРОМЕНУ
Италијански ученици уче 13 година, а након првих пет година основне школе прелазе у средњу. Чак и у малим градовима, највероватније, тамо неће срести бивше разреднике. Верује се да нас такав систем учи да се не плашимо промена и да се прилагођавамо новим околностима. У доби од 14 година школарци се премјештају у лицем у складу са својим професионалним амбицијама: према многим родитељима и наставницима, још је рано одабрати занимање у овом узрасту, али још не планирају мијењати систем.



НАЈВЕЋА ПРЕДАВА НА СВЕТУ
Више од 50 сати трајало је предавање аустралијског професора Барровса, које је било део курса биологије.

НАЈВЕЋИ БРОЈ СТУДЕНАТА
У школској години 2003-2004. Забележен је светски рекорд у броју ученика у једној школи. Монтессори школу у Индији похађало је 28 хиљада деце.

ПЛАЋАЊА НАСТАВНИКА У РАЗЛИЧИТИМ ЗЕМЉИ СВИЈЕТА
Наставници у Мексику имају највише плате, и то 68.343 долара годишње. Најмањи - у Русији: 5.724 долара годишње. Међутим, то не значи да су мексички наставници окупљени новцем, јер у различитим земљама постоји различит животни стандард, плата живота и други показатељи.

АНТИЕНТ УНИВЕРЗИТЕТ НА ПЛАНЕТУ
Најстарији универзитет на свету налази се у Мароку. Ово је Карауин, основан 859.


Универзитетска џамија Карауин
КАРАУИН НИЈЕ САМО УНИВЕРЗИТЕТ, АЛИ ТРЕНУТНА МОСКВА
НАЈВЕЋИ ТРОШКОВИ ОБУКЕ
У енглеској школи за младе даме и господо, цена обуке је око 80 000 фунти (107,512 УСД) месечно.

ВЕЧНИ СТУДЕНТ
Они се могу звати Британац Роберт Цронин. 1948. ступио је у Принцетон на одељењу за биологију. Дипломирао је тек након 52 године, 2000. године у доби од 72 године.

ЗЕМЉЕ НИСКОГ ОБРАЗОВАЊА
Постоје 22 земље на свету у којима је више од половине становништва неписмено, од чега 15 у Африци. Највећи број неписмених људи је у Сомалији, где је проценат људи без образовања близу 70. Успут, управо та држава троши најмање на основно и средње образовање (највећи износ је на Аљасци).

ПРВЕ загонетке - ЗА УЧЕЊЕ
Аутор прве загонетке на свету припада енглеском картографу Јохну Спилсбурију, који је у 17. веку мапу Европе поделио на делове и почео да је користи као дидактички материјал у настави. Овај начин проучавања географије постао је популаран. Играчке за слагалице почеле су да се пуштају знатно касније.

0 comments: