Фиџи

4:46 AM Alex Writer 0 Comments

Фиџи је једна од најмлађих држава на нашој планети. Бивша колонија Велика Британија стекла је независност 1970. године, поставши држава у оквиру Комонвелта. 1987. године, након војног пуча, Фиџи је избачен из Комонвелта, а ова острвска земља је узета давне 1997. године. Тренутно пуно име државе звучи овако - Република Фиџи острва. 12 занимљивих чињеница о Фиџију Земља се налази на острвима вулканског и коралног порекла. Укупан број острва је 332, али насељено је око 100.

Територија Фиџија има више од 18.000 квадратних километара, а становништво је нешто мање од милион људи. Половина становника су староседеоци архипелага, а око трећине Индијанци. Већина грађана Фиџија су хришћани. Острво Тавенуи, део архипелага Фиџи, познато је по датумској линији. На острву чак постоји место где једно стопало може бити данас, а друго сутра. Тавенуи је треће по величини острво на Фиџију. Назива се и „Гарден Исланд“, због богате флоре и обиља птица, од којих су многе ендемске за острва Фиџи. Односно, немогуће их је срести ван архипелага. Савремени Фиџијци су врло љубазни. Али није увек било тако. На пример, још у 19. веку канибализам је овде био уобичајен. Једна од жртава био је европски мисионар Тхомас Бакер, који је ризиковао да овде дође 1867. године. Од несрећног Томаса постојала је само једна ципела која се данас чува као експонат у локалној изложби. Канибализам је окончан након што су острвљани усвојили хришћанство. Архипелаг Фиџи открио је чувени холандски морепловац четрдесетих година седамнаестог века.

Али први европски досељеници појавили су се овде тек на прелазу из 18. у 19. век. У почетку су били трговци, морнари с бродова који су били срушени, а 1835. године на Фиџију су се појавили мисионари. Сада земља има три службена језика - енглески, фиџијски и хиндустански. Највеће острво у архипелагу је Вити Леву, површине преко 10.000 квадратних километара. Овде живи више од половине свих Фиџија. Овде се такође налазе два највећа града у земљи - Сува (главни град Фиџија) и Нади. Преведено са локалног језика, Виту Леву значи „Велико острво“. На острвима Фиџи нема сваки становник право да носи капе и сунчане наочаре. Ово је привилегија племенских вођа. Стога се наочаре и капа на обичној особи могу схватити као страшна увреда. Европљане је такође изненадио ритуални апел обичног пука вођи: „Поједи ме!“. Погођен одјецима канибализма, овде раширених раније. Али британски колонијалисти су Фиџијцима усадили љубав према фудбалу и рагбију. Истина, у фудбалу локални спортисти нису достигли велике висине, али рагби тим Фиџија традиционално је међу најјачим на свету. Занимљива чињеница: са популацијом од 950.000 људи, постоји око 120.000 регистрованих рагбијаша. Већина мушкараца на Фиџију су високи и добро грађени. Фиџијски спортисти учествовали су на Летњим олимпијским играма 14 пута, а чак 3 пута на зимским. Али, освојена је само једна медаља, штавише и златна. Догодило се то 2016. године у Рио де Жанеиру, где су Фиџијци били најјачи на турниру у рагби седмици. На Играма у Рио де Жанеиру била је заступљена највећа делегација са Фиџија - 53 људи. Али на Зимским олимпијским играма више од једног спортисте никада није најављено. Национална валута државе је Фиџијски долар. Упркос чињеници да је држава стекла независност пре пола века, лик енглеске краљице сачуван је на локалним кованицама и новчаницама. Неки острвљани захтевају уклањање портрета Елизабете ИИ са новчаница, али данак традицији је и даље јачи. Два аеродрома у архипелагу опслужују међународне авио-компаније. Постоји и неколико локалних авио-компанија. Али овде није развијен железнички транспорт, укупна дужина пруга уског колосека је само 597 километара, али оне не опслужују путнике, већ припадају једној од великих компанија за производњу шећера. Крајем 19. века, Фиџи је доживео „Златну грозницу“, наслаге племенитог метала откривене су на реци Насиви. То је страним компанијама омогућило да улажу у економију Фиџија. Данас је само један рудник преживео у региону Ватукоула, где се и даље вади злато. Упркос чињеници да на Фиџијским острвима постоје реке и језера, проблем свеже воде је врло важан. Да би се залихе напајале, током кишне сезоне морају се инсталирати велики контејнери који сакупљају кишницу. Кишна сезона овде траје од новембра до априла.

0 comments: